A fotón nem látszik, hogy milyen energiafelhasználású egy épület

Egy lakás vagy ház megvásárlása minden ember életben komoly és fontos döntés. Amikor ingatlant keresünk, sokféle szempontot kell mérlegelnünk. Fontos, hogy tetsszen az épület, hogy kielégítse igényeinket, de az is nagyon fontos, hogy milyen az energetikai besorolása.

Amikor ingatlant keresünk, elsőként a fotókat nézzük meg, ez természetes. Az ingatlanhirdetések nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, ma már szinte mindenki nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a ház jól meg legyen fotózva. Egy jól fotózott épület vonzza a tekintetet, nagyobb eséllyel talál vevőre az a ház vagy lakás, melyről profi fotók készülnek. A fotózás fontos, mint ahogy az is, hogy előkészüljünk a fényképezésre. Tehát ha ingatlant árulunk, akkor fotózás előtt tegyünk rendet, takarítsunk ki, pakoljuk el lehetőség szerint a személyes tárgyakat. A vevők nem kíváncsiak rá, őket inkább az első benyomások fogják befolyásolni a döntésben. A fotózáshoz válasszunk szép időt, a képek legyenek világosak, és sokfélék. Mutassunk be mindent és ne vesszünk el a részletekben. Sok helyen találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amin egy-egy bútordarab, vagy a fal egy-egy részlete látható. Ezek feleslegesek, koncentráljunk magára az épületre.

e-tanusitas.eu

A legtöbben a fotókba szeretnek bele, ha pedig jók a fotók, nagyobb eséllyel kattintanak a hirdetésre. A vizuális ítélet után aztán következhet a többi. A hirdetés szövege is sokat elmond, azonban az üres szavak helyett törekedjünk a fontos, lényeges dolgokra. Valamint arra is, hogy a szabályokat betartsunk. Gondolok itt az energetikai tanúsítványra, melynek megléte kötelező.

Aki tehát ingatlant ad el, annak rendelkeznie kell az épület, lakás energetikai tanúsítványával. A e-tanusitas.eu pedig segít abban, hogy gyorsan és kényelmesen hozzájussunk ehhez a tanúsítványhoz. De hogy miről is van szó pontosan?

Az egésznek a menete igazán egyszerű, a e-tanusitas.eu honlapra látogatva mi magunk is megbizonyosodhatunk erről. Elsőként hívjuk fel a megadott telefonszámot, vagy töltsük ki a honlapon található űrlapot. Ezek alapján keresnek majd bennünket, a legfontosabb adatok telefonos egyeztetése után pedig a területileg illetékes kolléga veszi majd fel velünk a kapcsolatot. Azért, mert az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez személyes egyeztetésre is szükség van. A helyszíni felmérés megbeszélt időpontjában tehát a szakember végrehajtja a szükséges méréseket, ezeket az adatokat pedig továbbítja az irodába, ahol elvégzik a számításokat és elkészítik a tanúsítványt. A dokumentumokat pedig futárszolgálat szállítja házhoz.

Az e-tanusitas.eu ráadásul árgaranciát is vállal, sőt, egy ajándékkal is kedveskedik az ügyfeleknek. Egész pontosan két ajándékkal. Az egyik egy 4000 forint értékű kiadvány, egy Ingatlan kisokos, amit minden ügyfél ajándékba kap a megrendelése mellé. Ebben olyan hasznos tanácsokat olvashatunk, melyek segítenek például abban, hogy hogyan újítsunk fel otthonunkat vagy épp abban, hogy mit tehetünk azért, hogy környezetbarátabb módon éljünk a mindennapjainkat.

A másik ajándék egy 50 ezer forint értékű kedvezmény. Ha a tanúsítvány elkészítése után három hónapon belül vásárolunk új ingatlant, akkor az adásvételi szerződéshez kapcsolódóan tehetünk szert erre a kedvezményre. Ha az e-tanusitas.eu partnerügyvédjét választjuk, az ő díjából kaphatunk 50 ezer forint kedvezményt.

De ha már az árakról beszélünk, nézzük is meg, hogy milyen áron készíti el az e-tanusitas.eu az energetikai tanúsítványokat. Ez családi házak és lakások esetében is más más összeg. Ami természetes, hisz egy családi ház esetében sokkal több mindent meg kell vizsgálni, mint mondjuk egy panellakásnál. Az árakat egyébként megtaláljuk a honlapon is. Itt azt látjuk, hogy négyzetmétertől és az épület típusától függ az ár.

Budapesten például helyszíni felméréssel egy 41-120 négyzetméter közötti nagyságú lakás energetikai tanúsítványának elkészítési díja bruttó 20.990 forint, míg egy 81-120 négyzetméteres családi ház esetében ez az összeg 25.990 forint. Az e-tanusitas.eu országosan vállalja a tanúsítványok elkészítését, ugyanezekkel a méretekkel és típusokkal számolva az ár ekkor 24.990, illetve 29.990 forint.

Nemcsak akkor van azonban szükség energetikai tanúsítványra, ha el szeretnék adni egy ingatlant. Hanem például akkor is, ha pályázni szeretnénk. Például napelemes rendszer kiépítésére. Ilyen esetben is jól jön, ha gyorsan, 12-24 órán belül elkészül az energetikai tanúsítvány.

Csakúgy, mint például a háztartási gépek esetében, úgy az ingatlanok esetében is van egy skála, mely a besorolás alapja. A legjobb az AA++, ezek a legminimálisabb energiaigényű otthonok, a legrosszabb pedig a JJ kategória.

Amikor felvesszük a kapcsolatot a e-tanusitas.eu-val, a szükséges adatok megadása és az egyeztetés után következhet a helyszíni felmérés. Ekkor a szakember ellenőrzi az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárók minőségét és állapotát. Megvizsgálja azt is, hogy milyen állapotban van a padló, a födém, a fűtési rendszer. És azt is, hogy milyen a melegvízellátó rendszer. Ezek után az adatokat az irodába továbbítja, ahol megkezdődik a tanúsítvány elkészítése, melynek során a 12 kategória valamelyikébe sorolják az ingatlant.

Ha valaki ingatlant épít, ma minimum CC kategóriásat építhet csak, ahhoz, hogy BB kategóriás legyen egy ingatlan, már megújuló energiaforrás használatára van szükség, alacsony energiafogyasztásra és fejlett hőszigetelésre.

És mint ahogy mi magunk is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevés energiát fogyasszunk otthonunkban, úgy ahhoz is hozzájárulhatunk, hogy gyorsabban elkészüljön az energetikai tanúsítvány. Ehhez az szükséges, hogy minél több információt juttatunk el a e-tanusitas.eu-hoz. Ha megvan az alaprajzunk, műszaki tervdokumentáció, leírások, azt a helyszíni felmérésre készítsük elő. Elengedhetetlen a helyrajzi szám is, ezt megtaláljuk egyébként az adásvételi szerződésen vagy a tulajdoni lapon.

A folyamat tehát ott kezdődik, hogy felvesszük a kapcsolatot az e-tanusitas.eu-val, ezt megtehetjük telefonon vagy az internetes űrlap kitöltése segítségével. Telefonon hétköznap várják a hívásokat reggel 8 és este 8 óra között, tehát a nap 12 órájában. A telefonos egyeztetéskor is legyünk felkészültek, ezzel ugyanis segítjük, gyorsítjuk a folyamatot.

Az e-tanusitas.eu által készített energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes és tíz évig meg is őrzik azt digitálisan, ha a későbbiekben szükség lenne rá. A környezetbarát megoldások hívei e-mailben is kérhetik a tanúsítvány kiküldését, ez gyorsabb és környezetbarátabb megoldás is. Akár ingatlaneladás, akár egy pályázat esetében, van, hogy gyorsan szükségünk van az energetikai tanúsítványra. Ilyenkor pedig jól jön, ha van egy cég, akik gyorsan, kedvező áron elkészítik azt. A e-tanusitas.eu pont egy ilyen cég, akik ráadásul többféle kedvezményt, ajándékot is kínálnak az ügyfeleknek.

Amikor ingatlant veszünk vagy adunk el, nagyon sok mindenre oda kell figyelnünk. Fontos, hogy megbízzunk azokban, akikkel kapcsolatba lépünk és az is, hogy gyorsan hozzájussunk a szükséges dolgokhoz. A fotózás is pontosan ilyen. Ahhoz, hogy ingatlanunkat jobb áron adjuk el, nyilván fontos, hogy milyen az energetikai tanúsítványa, mennyire környezetbarát. De az is sokat számít, hogy milyen fotók készülnek a lakásról vagy házról. Ez az első dolog, amivel a vásárlók találkoznak és ha ez nem győzi meg őket, nem is fognak rákattintani a hirdetésre. Ne sajnáljuk tehát a pénzt a profi fotózásra, vagy bízzunk meg olyan ingatlanost, aki garantálja a minőségi fotókat. Ezzel ugyanis bár pénzt költünk, de sokkal többet nyerhetünk a végén.