A fotózás és a fogszabályzó

Régóta szeretnék fotózáson részt venni, amely maradandó emlék lenne. Sosem éreztem magamat fotogénnek, ezért évek óta csak tologatom magam előtt a fotózás gondolatát. Ugyanakkor úgy érzem, hogy egy profi fotós talán ki tudná hozni belőlem a maximumot. Azonban rá kellett jönnöm, hogy a fogaimat nem lehet egyszerűen kisatírozni a képről, pedig sajnos eléggé csálén állnak és a szüleim sajnos sosem gondoltak arra, hogy gyerekként szükségem lehetne egy fogszabályzóra, de engem egyre jobban zavar. A fogszabályzó gondolata így 20 éves fejjel nem a legjobb dolog, ugyanakkor a végeredmény eléggé motiváló.

fogszabályzó

Igyekeztem minél több információt összeszedni fogszabályzó témában, ezért rá is kerestem az interneten. Keresgélésem közben találtam egy olyan fogorvosi magánrendelő oldalát, a fogorvosbudapest.info-t, akik különböző témákban írnak cikkeket. Az első cikk, amelyet találtam pont a fogszabályzásról szól. A blogbejegyzés választ ad 6 kérdésre a témában, amelyek sokak fejében megfogalmazódik a beavatkozás előtt. Sokan nem tudják, hogy mikortól lehet fogszabályzón gondolkodni. Nos, a cikk megválaszolja ezt a kérdést. A fogszabályzó nincs korhoz kötve, azonban egyénileg más kaliberű fogszabályzóra lehet szükség. Egy kisgyerek esetében ez lehet kivehető is, pl. rossz beidegződések miatt, mint az ujjszopás. Kamaszkorban a nagymértékű fejlődés miatti korrekció miatt lehet érdemes kipróbálni, azonban felnőtt korban sem késő, ha a fogak állapota megkívánja. Talán sokan vélekednek úgy, hogy a fogszabályzó nem lehet sikeres egy felnőtt esetében, azonban ez nincs így. Rengetegen hordanak fogszabályzót annak érdekében, hogy néhány évvel később gyönyörű mosolyuk lehessen. Na, de mennyi az a néhány év? A cikk szerint erre nincs megfelelő válasz, hiszen teljes mértékben egyéni, de műszerek segítségével ezt is betudják mérni, hogy kb. mennyi idő lesz, mire a kívánt hatás elérhetővé válik a páciens számára.

Én mindig azt hittem, hogy a kivehető fogszabályozót csak éjszaka szokták hordani, de a cikkből kiderül, hogy napközben is szokták, sőt! Kell. Mivel a fogszabályzó akkor fejti ki legjobban hatását, ha minél többet van a szájüregben, ezért ez nyilván az éjszaka folyamán oldható meg a legjobban, azonban napközben is 2-3 órát hordania kell a páciensnek. A kivehető fogszabályzó tisztaságára nagyon fontos ügyelni, hiszen ha nincsen megfelelően takarítva, akkor könnyen megtelepedhetnek rajta a baktériumok, illetve „fogkő” alakulhat ki rajta, ami megnehezítheti használatát.

Ami számomra érdekesebb, az a rögzített fogszabályzó. Ezt a fajtát rögzítik a fogra és végig ott van a szájüregben. Ennek még bonyolultabb a tisztítása, mint a kivehetőnek, hiszen nehézkesebb hozzáférni fogmosáskor. Annak ellenére, hogy nehéz takarítani számomra a rögzített fogszabályzó lesz a megoldás. Nem lesz egyszerű menet, de a cél érdekében mindenre hajlandó vagyok!

A cikk olvasásakor az az érzés lett úrrá rajta, hogy a fogszabályzó kezelésnek olyan mintha sosem lenne vége. Habár nagyon eltökélt vagyok, azért elbizonytalanít, hogy a fogszabályzó levétele után sem lehetek teljesen szabad és boldog új fogaimmal. A kezelés után különböző kivehető készülékeket kell majd használnom, amelyek arra szolgáltatottak, hogy segítsenek megvédeni a szépen helyrerakott fogaimat.

A napokban kérek időpontot konzultációra, remélem jó hírekkel fogok távozni a rendelőből és mihamarabb rögzítve lesz egy fogszabályozó a fogaimra.