Nagyjából ilyenek a napelem rendszerek ár szempontjából

Fotósként kedvelt időtöltéseim közé tartozik az egyszerű tájképek készítése. Nagyon gyakran fotózom lakott területen is, mert a házak, háztetők látványa szerintem nagyon menő hatásokat tud eredményezni. Fotózás közben egyre gyakrabban tűnik fel, hogy mennyi háztetőn láthatóak már a napelemes rendszerek mára közismert elemei. Ez az utóbbi időben komolyan elkezdett érdekelni, ugyanis korábban a legtöbbször azt a véleményt halottam, hogy a napelem rendszerek ár és megtérülés szempontjából nem tartoznak a jó befektetések közé.

Az interneten keresgélve akadtam rá a napelemrendszer.info weboldalra, ami számos kérdésemet megválaszolta a napelemes rendszerekkel kapcsolatban.

A napelemes rendszerek áráról általánosságban csak keveset lehet elmondani

A napelemrendszer.info honlapról a napelem rendszerek ár témában hamar megtudtam, hogy általánosságban nem igazán lehet beszélni a dologról. Ugyanis az, hogy egy adott, konkrét házra mennyibe kerül egy napelemes rendszer kiépítése, telepítése számos tényezőtől függ.

Erős befolyásoló hatással bír egy ilyen rendszerre az, hogy hogyan jellemezhető az adott épület áramfogyasztása. Vagyis mekkora kapacitású rendszer szükséges ahhoz, hogy megfelelően kiszolgálja a házban élők igényeit.

Fontos szempont a ház tájolása is. Hiszen az, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező napelemes rendszerre van szükség, az attól is függ, hogy mennyi ideig kap napot a ház. Továbbá számít a tető dőlésszöge is.

És természetesen az is számít egy rendszer megtervezésekor, hogy pontosan milyen jövőbeli terveink vannak vele.

A napelemrendszer.info napelem rendszerek árával foglalkozó leírásában arról is olvashatunk, hogy egy rendszer árát az is meghatározhatja, hogy milyen minőségű alkatrészekből épül fel. Ugyanakkor egyáltalán nem javasolják, hogy azzal spóroljunk, hogy ócska minőségű alkatrészeket használunk, mivel így valószínűleg nem lesz olyan hatékony és tartós a rendszer hogy valóban megérje az árát.

Bár az árak sok egyedi, csak konkrét házfelmérés után megállapítható tényezőtől függenek, a napelemrendszer.info oldalon körülbelüli értékeket mutató adatokat találhatunk arra vonatkozóan, nagyjából milyen telepítési költségekkel érdemes számolnunk.

A napelem rendszerek ár és megtérülés szempontjából egyáltalán nem vészes befektetések

A napelemrendszer.info azzal a témával is foglalkozik, hogy megtérül-e a napelem rendszerek ára. Egyik tájékoztatójából kiderül, hogy egy jól felépített, minőségi alkotóelemekből álló rendszer még a telepítés utáni 10. évben is bőven megtéríti az árát. Ráadásul ha valóban jó a rendszer, akkor 25-30 évig számíthatunk megbízható működésére.

Tehát a weboldalról kiderül: nem igaz, hogy egy napelemes rendszer soha nem hozza vissza a telepítésére elköltött összeget.

A napelemrendszer.info oldalon az árakkal foglalkozó témák mellett számos egyéb napelemekkel kapcsolatos kérdésben tájékozódhatunk. Például olvashatunk a rendszerek működéséről. Megtudhatjuk, hogy mi történik akkor, ha egy-két napig nem süt a nap. És találunk tájékoztatót a napelemes rendszerek és a villanyóra kapcsolatáról is.

A weboldal a tájékoztatás mellett megoldást kínál arra is, ha napelemes rendszer kiépítésére lenne szükség. Munkatársaik ugyanis állnak rendelkezésünkre az állapotfelméréstől kezdve a rendszer üzembe helyezéséig.

Azt hiszem, az oldalnak hála komolyan el fogok gondolkodni azon, nem érné-e meg egy napelemes rendszer itthonra.